RSS

50 myter om hållbarhet

06 Maj

Jessica Cederberg Wodmar kanske är en av Sveriges främsta experter på hållbarhet. Under 28 år har hon arbetat med dessa frågor och, som hon skriver i förordet till sin bok 50 myter om hållbarhet, brinner hon för att rädda världen! Det är en mycket informativ bok som hon har skrivit och jag lär mig väldigt mycket nytt. Framförallt blir jag obehagligt varse om att så som vi lever idag oundvikligen får konsekvenser för vårt jordklot. Det är inte klokt vilket enormt resursslöseri vårt moderna levnadssätt i västvärlden leder till. Jag läser med häpnad – och förfäran – att för att odla 1 kg avokadon, krävs 1 173 liter vatten! Det har hänt att avokadoodlingarna har lett till vattenbrist i Chile, eftersom man tar så mycket vatten från floderna att de torrläggs. För att inte tala om kaffebönornas törst. 1 kopp kaffe kräver 140 liter vatten till kaffebönorna! Helt absurda siffror!

Jessica Cederberg Wodmar synar våra myter kring hållbarhet, men kommer inte med några pekpinnar som ska ge läsaren dåligt samvete. Tvärtom, så känns hon som en stöttande kompis. Jag behöver inte få dåligt samvete för att jag dricker mineralvatten på flaska ibland, istället för kranvatten. Inte heller behöver jag sluta flyga. Problemet med det sistnämnda är att flyget ökar i takt med att vi blir allt rikare och världen mer global. Den ökningen mäktar vi inte med om vi ska klara klimatmålet. Däremot om vi flyger i den omfattningen vi gör idag så skulle vi klara det. Beskatta gärna flyget, men ge inte den enskilde individen flygångest för en semesterresa! Flyget svarar idag för omkring 2 % av de globala utsläppen av koldioxid och i Sverige handlar det om 4-5 % av vårt totala utsläpp. Jag gillar att få siffror svart på vitt och en diskussion kring hållbarhetsfrågor som inte syftar till att fördöma, utan mer manar till eftertanke och en större medvetenhet hos läsaren. En del information förvånar, som till exempel den att kemtvätten inte är särskilt miljöfarlig. Idag återanvänds 99,99% av alla kemikalierna och verksamheten är noga reglerad med miljöregler och kemikalielagar.

Men det bästa med 50 myter om hållbarhet är att jag får tips hur jag ska tänka i vardagen och enkla sätt att spara på jordens sinande resurser. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något tycks vara det återkommande mottot. Det tror jag är en sund inställning att förhålla sig till. Det är lätt att dras med i en dysterhet att det redan är för sent för förändring, men Jessica Cederberg Wodmar pekar snarare på alla möjligheter vi har till att göra bättre val i vardagen och att det faktiskt har betydelse för utvecklingen framöver. Samtidigt som jag inte behöver få ångest av jag dricker kaffe eller gillar sushi. Det finns oerhört mycket matnyttigt att ta del av i boken. Dispositionen med tydliga frågerubriker med fetstilade svar inunder gör all information väldigt överskådlig och lättläst. Jag tar med mig oerhört mycket ifrån 50 myter om hållbarhet och inte minst kommer jag definitivt att njuta mer av avokadon framöver och tänka på den som den lyxvara den egentligen är.

Författare: Jessica Cederberg Wodmar
Titel: 50 myter om hållbarhet. Sant och falskt om allt från kaffe, shopping, flyg och återvinning till sushi och grannar
Förlag: Lava förlag

 

 

 

 
1 kommentar

Publicerat av på 6 maj, 2019 i Böcker, Diskussioner, Facklitteratur, Rec.ex.

 

Ett svar till “50 myter om hållbarhet

  1. Hanneles bokparadis

    7 maj, 2019 at 06:06

    låter som intressant läsning, jag har funderat lite, inte enkelt

     

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s