RSS

Gå förlorad

26 Maj

Omslagsbild: Gå förlorad Det var nära att jag helt gav upp Gå förlorad av Agnes Lidbeck. Huvudpersonen Anders är vedervärdig! Det är plågsamt att läsa om hans neurotiska drag och det finns inget försonande hos honom alls. Han är notoriskt otrogen och drar sig inte ens för att inleda en relation med sin frus väninna, tillika mamman till dotterns bästa kompis. När han blir provocerad av dottern, så smäller han en örfil mot hennes kind. Dagen efter dövar han sitt dåliga samvete med en present. För sin omgivning låtsas Anders vara sympatisk och intresserad, men egentligen så bryr han sig bara om sig själv och vårdar sin egen osäkerhet genom att svika andra. Dessutom sätter han inga som helst gränser mot sin mamma, som han också jobbar för som terapeut på hennes klinik. Att Kristina, hans fru, inte bara reser sig och går är svårt att begripa, men antagligen lever hon också i ett slags illusion över att de har det bra tillsammans.

Hur som helst, Anders är en extremt irriterande huvudperson, omöjlig att tycka om eller ens känna det minsta uns av sympati för. Jag sitter och hoppas att det ska gå åt helvete för honom, att Kristina ska avslöja hans otrogenhet eller åtminstone säga ifrån på skarpen mot hans örfilar mot dottern. Ingenting av detta händer, tvärtom klarar sig Anders genom allt, helt oskadd. Slutet är oerhört provocerande och jag gnisslar tänder av ilska mot att Agnes Lidbeck som skyddar sin gräsliga huvudperson så till den milda grad att han aldrig få ta några konekvenser av hans handlande. Får man ens göra så som författare?

Så ja, om en roman syftar till att enbart väcka reaktioner så har Agnes Lidbeck lyckats fullt ut. Hennes språk är som vanligt fläckfritt, men kyligt och distanserat. Det passar väl in på Anders´ personlighet, men får mig att uppleva ett visst avstånd till det skrivna. Jag är ändå glad att jag läste ut hela boken så det verkligen är legitimt att säga, nej, det här föll mig inte alls på läppen.

Författare: Agnes Lidbeck
Titel: Gå förlorad
Förlag: Norstedts

 
1 kommentar

Publicerat av på 26 maj, 2019 i Böcker

 

Ett svar till “Gå förlorad

  1. sarasbokblog

    26 maj, 2019 at 20:17

    Huga! Nej, det låter inte som att jag skulle uppskatta den heller utan bara bli provocerad. Kan ha svårt för den typen av böcker och filmer.

     

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s