RSS

Gamla vänner på besök

27 Maj

Omslagsbild: Det straff hon förtjänarJag tror att jag har läst alla Elizabeth Georges deckare om radarparet Thomas Lynley & Barbara Havers. Inte alla har varit så bra och några har till och med varit sega att läsa klart. Det straff hon förtjänar är den 20:e boken i serien och att läsa den är för mig som att återse gamla vänner. Sådana där vänner som man inte insett att man saknat förrän man träffar dem igen.

Barbara Havers ställde till det ordentligt för sig i den föregående boken, Oanade konsekvenser, när hon skvallrade om utredningen till en journalist. Delvis därför har polischefen Isabelle Ardery ett horn i sidan till Havers och vid minsta lilla förseelse till från Havers’ sida, tänker hon omplacera henne omedelbart. Tillsammans reser de två till småstaden Ludlow för att utreda ett dödsfall i häktet. Det är diakonen Ian Druitt som hittats död i sin cell efter att ha anklagats för pedofili. Anklagelsen hade inkommit till polisstationen anonymt via ett telefonsamtal ett par veckor tidigare, men utredningen tycks vara minst sagt bristfällig. Vanligtvis brukar inte polisen i Dudlow häkta personer, utan detta görs i den större grannstaden, men just den här kvällen sammanföll en massa olika händelser som gjorde att detta var det enda alternativet. Är det en slump eller finns det någon som planerat allt och är i så fall Ian Druitts död verkligen det självmord som obduktionen kom fram till? Barbara Havers gör verkligen allt i sin makt för att vara lagom och inte utmana Arderys tålamod det minsta, men Arderys alkoholmissbruk gör att Barbara måste vända sig till Thomas Lynley för råd. De blir således tillsammans med Lynley som Barbara Havers återvänder till Dudlow några veckor senare för att utreda fallet vidare. Deras möten med lokalbefolkningen tycks peka på att de flesta ljuger om någonting i omständigheterna kring fallet och det blir ett sällsynt svårlöst fall de får ta sig an den här gången.

Egentligen är det inte så mycket en deckare hon har skrivit Elizabeth George. Gåtan med dödsfallet i häktet känns väldigt perifer, istället är det relationerna som står i centrum. Såväl förhållandena inom polisen, men även runt den döde. Det är intressant – och på sitt sätt faktiskt också spännande – att följa personerna som på ett eller annat sätt är inblandade i fallet. Jag njuter också av de härliga miljöbeskrivningarna som får mig att befinna mig i en engelsk småstad under några lästimmar. Som vanligt är boken också något för lång, Elizabeth Georges berättelser sväller ju gärna och blir lite för långa, men det mättar ju behovet av Lynley och Havers för ett tag. Så är jag snart redo för bok nummer 21!

Författare: Elizabeth George
Titel: Det straff hon förtjänar
Förlag: Norstedts
Översättning: Hanna Axén och Annika H. Löfvendahl

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 27 maj, 2019 i Böcker, Deckare

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s