RSS

En Davids kamp mot Goliat

10 Jun

Ett högre syfte

Malin Thunberg Schunkes spännande debut väcker många tankar. Ett högre syfte är välskriven och dess korta kapitel hjälper till att hålla ett högt tempo genom hela boken. Den behandlar stora frågor: Är det rätt att tumma på rättsäkerheten när det gäller att bekämpa terrorism? Är vi alla lika inför lagen? Hur mycket är ett människoliv värt i kampen mot terrorismen?

Huvudpersonen Amir Yasin befinner sig på en lyxig svensexa i södra Frankrike med sitt kompisgäng från Stockholm när ett gäng svartklädda, beväpnade  män rusar in i baren. Amir hamnar mitt i det blodiga tumultet, medan hans tre vänner kommer helskinnade undan. När Amir vaknar till från chocken inser han att han blivit frihetsberövad. Hans irakiska ursprung och misstankarna om ett islamistiskt terrordåd gör att han blir misstänkt för delaktighet i skjutningen och häktas. Därefter följer en lång tillvaro i ett slags limbo. Han förs till det ökända fängelset Fleury-Mérogis där han hålls isolerad. Informationen han får kring misstankarna mot honom är bristfällig och den nitiske åklagaren är fast besluten att visa sin pondus. Eftersom de misstänkta attentatsmännen härstammar från olika länder i Europa, blir den svenska åklagaren Esther Eldh och hennes italienska chef Fabia Moretti vid Eurostat i Haag inblandade. Ärendet är komplicerat och förgreningarna många. Det som tycktes självklart i början börjar långsamt ifrågasättas. Under tiden kämpar Amir för sin överlevnad, utan att kunna kontakta sina nära och kära och med en allt starkare ångest över sin egen maktlöshet.

Författaren Malin Thunberg Schunke är också docent i straffrätt och har själv arbetat som åklagare. Det märks att hon känner den juridiska processen väl. Romanen känns väldigt verklighetsförankrad och hur gärna jag än önskar att Amirs öde är fiktion, känns inte tanken på att det kan hända (händer?) helt orimlig ändå. Ett högre syfte är en mycket lovande debut som håller hela vägen och Malin Thunberg Schunke vill jag gärna läsa mer av!

Författare: Malin Thunberg Schunke
Titel: Ett högre syfte
Förlag: Piratförlaget

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 10 juni, 2019 i Böcker, Spänning

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s