RSS

Påskpresent i maj

17 Jun

Postnord förnekar sig inte! I början på maj dök det upp en fantastiskt fin påskpresent från författaren Philip Birk och förlaget Historiska media. Frostnatt är andra delen i serien om konsttjuven Tom Grip. Jag har inte läst den första boken, som heter Kyldygnet, men det funkade ganska bra ändå eftersom författaren hjälpte läsaren att förstå bakgrundshändelserna ändå.

Frostnatt är ingen historisk deckare, som man kan tro när den ges ut på Historiska media. Tvärtom är det en nutidsthriller med en stor dos action! Nationalmuseum är nyöppnat efter renovering, precis som i verkligheten. Kort därpå utsätts muséet för en konstkupp. Anders Zorns berömda målning Midsommardans stjäls mitt framför ögonen på vakterna. Gärningspersonerna är måna om att misstankarna ska falla på Tom Grip, vilket de mycket riktigt gör. Därför måste Tom Grip försöka rentvå sitt namn, vilket försvåras av att gamla fiender från det förflutna gör sig påminda. Tom Grips försvunne barndomsvän Jonathan Frost tycks ha ett finger med i spelet. Samtidigt befinner sig Toms partner Veronica i stor fara och det begränsar handlingsutrymmet rejält.

Tom Grip känns lite som James Bond. Det är rafflande actionscener och stor dramatik kring honom. Han lever långt ifrån ett vanligt Svenssonliv. Miljöerna är eleganta och exklusiva. Tom Grips bakgrund låter oss ana att det finns en del där att ösa ur och det gör att författaren lyckas få mig att tro på och engagera mig i huvudpersonen. Detta hade så lätt kunnat bli en ointressant klichéroman, men Philip Birk är alldeles för skicklig för det. Jag blir fångad i Toms Grips konstvärld och njuter av att bli så här underhållen! Philip Birk säger sig ha inspirerats av tv-serier och det märks på sättet boken är skriven på. Här är startsträckan minimal och de actionspäckade scenerna avlöser varandra. Men så här är det:  Jag må ha missat den första boken, men hey! nästa del kommer jag att kasta mig över!

Författare: Philip Birk
Titel: Frostnatt
Förlag: Historiska media

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 17 juni, 2019 i Böcker, Rec.ex., Spänning

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s