RSS

En uppföljare blir andra semesterboken!

04 Jul

Ett krossat hjärtaEtt krossat hjärta heter Geir Tangens andra bok om journalisten Viljar Ravn Gudmundsson och kriminalkommissarie Lotte Skeisvoll och är alltså uppföljaren till Maestro. Jag gillade ju den förra väldigt mycket och norpade hem den från bibblan direkt när den kom. Perfekt semesterläsning! Själv läste jag den under en resa till Dalarna.

Jag har alltid lite svårt för att greppa karaktärerna i deckarserier som det går nåt år emellan läsningarna. Kanske för att jag läser ganska många, kanske för att jag helt enkelt har lite dåligt kom-ihåg. Det gör inte så mycket när det kommer till Ett krossat hjärta, vilket är positivt. Några återblickar till det som hände i förra boken, men fokus ligger helt klart på den här nya storyn så egentligen skulle det faktiskt funka att läsa dem utan ordning också (ibland skriver förlagen att det är fristående böcker, men det blir ändå svårt att läsa dem enskilt, men alltså inte i detta fall). Hur som, jag gillar verkligen Geir Tangens sätt att berätta en historia! Texten är fylld av referenser till andra deckare och deckarförfattare, jag går säkert miste om någon, men jag gillar blinkningarna han gör till annan populärkultur. Dessutom är det här faktiskt en intrig som jag inte riktigt kan lista ut hur det ligger till förrän precis i slutet. Precis som det ska vara! Viljar är helt omöjlig och jag avskyr honom på många sätt. Inte minst för att han ständigt flyr när det börjar bli jobbigt, särskilt med sonen Alexander som har adhd. Då ska det ut och rökas eller ut och supas. Patetiskt! Men samtidigt, han vill ju väl och stöttar Lotte i sin sorg efter sin döda syster. Det två är ett bra radarpar!

I Ett krossat hjärta har några ungdomar fest. Två vuxna män dyker upp, en av dem är granne till Veronica som har festen. Han är där för att se till att inget spårar. Men spårar gör det ändå. Slagsmål, fylla och droger. Alexander, Viljars sjuttonårige son, somnar bredvid Emilie som han är lite kär i. Hon ligger helt däckad i dubbelsängen. På morgonen vaknar Alexander och upptäcker att Emilie är helt stel och kall. Hon är död! Han får panik och försöker fly undan både kompisar och polisen, men grips efter en våldsam vansinnesfärd. Alexander själv minns ingenting från gårdagskvällen, lämpligt nog. Viljar vet inte riktigt vad han ska tro när polisen presenterar bevis för att Alexander levt ett helt annat liv än Viljar trott. Nynazistiska symboler och ett filmat övergrepp får honom att tvivla på sonens oskuld. Lotte är däremot fundersam, och tycker att det finns för många frågetecken. Dessvärre blir hon avstängd från utredningen och hennes antagonist från den förra boken får ta över fallet.

Författare: Geir Tangen
Titel: Ett krossat hjärta
Förlag: Bokförlaget Forum

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 4 juli, 2019 i Böcker, Deckare, Spänning, Ungdomar

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s