RSS

Nej, tack!

25 Jul

Kaféet vid världens ände : en berättelse om meningen med livet

En fin annotation i BTJ-häftet (dessa häften från Bibliotekstjänst som ofta tjänar som inköpsstöd för oss bibliotekarier), gjorde att jag 1. köpte in John Streleckys bok Kaféet vid världens ände. En berättelse om meningen med livet till bibblan och 2. ställde mig i kö på den. Båda visade sig vara ett misstag. Det här är en tunn bok, både till sidantal (=125) och innehåll!

Först så retar jag mig på formen. Vill man sälja in ett budskap, ska man paketera det väl. Att förlägga handlingen till ett fiktivt (förmodligen, författaren hävdar i alla fall att han förmodligen aldrig skulle hitta dit igen) kafé mitt ute i den amerikanska ödemarken med osannolik personal, är inget som får mig på kroken. Tvärtom, jag blir oerhört skeptisk till vad jag nu ska få lära mig om livets mening. Gestaltningen är som sagt skissartad och ingen av personerna som förekommer i boken känns verkliga. Även om huvudpersonen John (alltså författaren själv) till en början känns trovärdig, mister han denna egenskap i samma stund som han kliver in på kaféet.

När han ser baksidan på menyn, läser han tre frågor: Varför är du här? Är du rädd för döden? Är du nöjd med ditt liv? och tillsammans med servitrisen Casey och kocken Mike, samt gästen Anne, lär sig John allt han behöver veta i livet. Händelsen blir livsomvälvande och John förstår att allting handlar om att hitta sitt SIL, Syfte I Livet, så blir allt bra. Så enkelt är det förstås inte och det är mest det jag stör mig på kanske. Livet är fullt av det där andra, få människor kan helt gå in för att göra sin grej och inte bry sig om ansvar eller räkningar som ska betalas. Inte alla som följer sin passion kan överleva på den eller försörja sina barn. Men att inse det är inte detsamma som att välja pengar framför allt.

Nej, jag är besviken. Jag känner inte att jag får ut någonting av den här boken. Den känns substanslös, full av floskler och jag säger grattis! till de 2 miljoner (så många sägs ha köpt boken) läsare i världen som kanske fascinerats och inspirerats av denna saga, men jag är inte en av dem.

Författare: John Strelecky
Titel: Kaféet vid världens ände. En berättelse om meningen med livet
Förlag: Lind & Co
Översättning: Emeli André

 
2 kommentarer

Publicerat av på 25 juli, 2019 i Facklitteratur

 

2 svar till “Nej, tack!

 1. Niklas Magnusson

  27 juli, 2019 at 08:55

  Ja, det är tråkigt att hamna i besvikelsen, där man från sida till sida funderar på att lägga ifrån sig boken, rent av kasta den eller i alla fall lämna tillbaka den på biblioteket (vilket jag rekommenderar om den kommer därifrån även om det kan föra till lidande för andra, kanske kan du placera den lite undanskymt på en hylla:-). Som tur är finns det alltid en ny bok.

   
  • Fru E:s böcker

   29 juli, 2019 at 15:49

   Haha, så sant, så sant! Jag borde ha anat oråd, den här genren är egentligen inte min kopp te! Och om ingen lånar den på så där 4 år så får jag ju gallra! 😉

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s