RSS

En nästan perfekt dag av Mareike Krügel

29 Jul

En nästan perfekt dagAllt börjar som en helt vanlig fredag. Katharina roddar familjelivet som vanligt medan hennes man Costas arbetar i Berlin under veckorna. Den här helgen ska han ligga över där eftersom företaget han jobbar på ska ha nåt event som han absolut inte kan missa. Ända sen Costas började veckopendla har livet skavt lite. De båda längtar på varsitt håll till varandra och Costas dessutom till barnen, 17-årige Alex och 11-åriga Helli, men när helgen väl infinner sig blir det sällan det lyckorus som de föreställt sig. Inte sällan skiljs de åt efter att ha grälat på söndagskvällen, men under måndagen skickar Costas gulliga mess till Katharina och snart är allt som vanligt igen.

Den här fredagen ska Katharinas studiekompis komma på besök på kvällen och Katharina har planerat sin dag väl. Men så ringer de från skolan och Helli blöder näsblod igen så hon får åka och hämta henne därifrån. När de kommer hem så tar Katharina itu med tvätten och städningen. När det är dags för lunch går hon ut till brevlådan. Där möter hon grannen Theo som gestikulerar åt henne. När hon kommer närmare ser hon att han saknar tummen på ena handen…

Ja, den här fredagen blir allt annat än vad Katharina planerat, så där som livet ofta blir. Mitt i all stress och vardagsbestyr funderar Katharina på vad det blev av alla drömmar, avhandlingen som hon aldrig avslutade, relationen till Costas, hur framtiden ser ut för Helli och inte minst över det där Något som hon har upptäckt i bröstet.

Jag älskade allt med den här boken! Det vill säga, fram till en av slutscenerna. Där tyckte jag det blev too much och alldeles för amerikanskt och filmiskt över det. Jag är säker på att om du läser boken så kommer du förstå vad jag syftar på. Tyvärr drog det ner betyget, men jag håller fast vid att fram till dess är igenkänningen ändå ganska stor och jag kan spegla mig i Katharinas tankar. Kanske är det en typisk medelåldersgrej det där att börja fundera på vad man egentligen har åstadkommit så här långt i livet, men där är jag ju. Och just det här att panera något och så blir ingenting som man tänkt ändå. Det är väl både charmigt och frustrerande! Omtumlande läsning är det, men det blir aldrig tungt. Det finns en humoristisk underton i texten, ja ibland till och med lite sarkastisk, och jag kommer på mig själv att både småfnissa och nicka igenkännande.

Författare: Mareike Krügel
Titel: En nästan perfekt dag
Förlag: Albert Bonniers förlag
Översättning: Sofia Lindelöf

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 29 juli, 2019 i Böcker, Humor, Vänskap

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s