RSS

Vikten av granskande journalistik

12 Dec

Jag har läst en väldigt intressant fackbok som heter Sverigevänner. Ett reportage om det svenska nätkriget. I boken försöker journalisten Jonathan Lundberg besvara frågan hur Sverigedemokraterna (SD)lyckades erövra nätet, framför allt på de sociala medierna, och därmed kunde bli så framgångsrika bland svenska väljare. Svaret på den frågan börjar med i Jonathan Lundbergs framställning med en händelse 2003. Då startas webbforumet 4chan i USA av den då femtonårige Christopher Poole, som även har många kontakter i det amerikanska forumet Something Awful. Det är känt för att medlemmarna slipper registrera sig med en mejladress, utan kan vara helt anonyma och för att ha ”Internets sjukaste humor”. Här driver man med allt och alla, inget ämne är tabu. Christopher Pooles ambition är att locka över användarna på Something Awful till det nya forumet 4chan och han lyckas. 4chan har inga regler för vad du får skriva och användarna är även här helt anonyma. Inläggen domineras av rå ironi där ingenting är heligt. Och man hatar ”normies”, det vill säga de tonåringar som är populära i skolan och har en massa vänner. Majoriteten på 4chan är tonårskillar som inte känner sig normala. Memes blir populära och ett effektivt sätt att föra ut sitt budskap, som ofta är av rasistiskt och antifeministiskt slag.

SD inser tidigt sprängkraften i dessa båda forum och hur de kan förändra vår omvärldssyn. Genom Kent Ekroth börjar arbetet med att bli det största politiska partiet i Sverige på nätet. Det är en målsättning som kommer att infrias. Sedan valåret 2014 har de alternativa medierna på Internet successivt ökat, särskilt det med inom alternativhögern. De drivs av en ambition vill vara en motkraft mot det politiskt korrekta Sverige och ”de vänstervridna massmedierna”.

Jonathan Lundberg tecknar en bild av ett pågående nätkrig där nationalister och konservativa anklagar de traditionella medierna för att mörka sanningen om invandringens problem. De sociala medierna blir ett således ett verktyg för att kringgå de vanliga mediekanalerna och föra ut sitt budskap utan censur. Forskare och andra journalister intervjuas , men även nyckelpersoner bakom SD:s satsning på alternativamedier som t. ex. SD:s kommunikationschef Joakim Wallenstein och Chang Frick, som är redaktör för Nyheter idag. Det är en skrämmande bild som träder fram och deras mediestrategi tycks vara att måla upp ett samhälle i svår kris. Allt negativt som sker är på grund av invandrare eller migrationspolitiken.

Så hur ska man komma till rätta med den vida utbredning av alternativhögern på nätet? Jonathan Lundberg sitter inte på några entydiga svar, men trycker starkt på att det enda sättet att återfå förtroendet för svensk mediebevakning i de traditionella medierna (Tv, radio, tidningar) är att journalister granskar och förstår båda sidor och också går till botten med sanningen, även om den är obekväm. Han visar på exempel där man kan misstänka att svenska medier har undvikit att rapportera om nyheter som varit politiskt obekväma, t. ex. den om de många sexuella övergreppen på unga tonårstjejer på ungdomsfestivalen We Are Stockholm 2015, där förövarna mestadels var unga ensamkommande killar från Afghanistan.

Det är en intressant bok och författaren är ganska skarp i tonen. Jag tycker om att han belyser komplexiteten i de här frågorna och att han inte enbart fastnar i ett fördömande utan faktiskt försöker rannsaka sig själv och sina kollegor hur det kunde bli så här. Jag lär mig en massa och förfasas över baksidorna med sociala medier och hur lätt dessa filterbubblor uppstår. Det är svårt att låta sig motbevisas idag av sånt du redan tror du vet är sant. Det finns alltid någon källa som bekräftar dina åsikter och misstankar, hur sjuka de än är. Ett extra plus får layouten också och hur texten är satt. Ibland när man läser facklitteratur är texten så liten och kompakt. Här är det luftigt och lätt att läsa!

Författare: Jonathan Lundberg
Titel: Sverigevänner. Ett reportage om det svenska nätkriget
Förlag: Piratförlaget

 

 
2 kommentarer

Publicerat av på 12 december, 2019 i Böcker, Facklitteratur, Rec.ex.

 

2 svar till “Vikten av granskande journalistik

 1. annettejuhlin

  9 januari, 2020 at 16:28

  Intressant, och jag håller med dig i det du skriver, att det alltid går att hitta stöd för det man själv tycker, vad man än tycker. Problemet som jag ser det, är väl att det är ett väldigt tyckande i samhället i dag, det är sällan man hör någon efterfråga vilken källa som det som sägs baserar sig på.

   
  • Fru E

   12 januari, 2020 at 11:58

   Nej, men vem hinner kolla källor idag, när allt ska gå så fort, så fort? Jag håller med dig om tyckandet, samtidigt som jag också tycker att forskare ibland skulle vara lite mer säkra på sina resultat innan de basunerar ut dem. Tycker att de hela tiden kommer en massa motbevis som jag tror gör folk lite skeptisk inställda till all ”fakta”…

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s