RSS

Under den brännande solen

09 Jan

Två bröder, Nathan och Bub, möts vid en gammal grav ute i den australiska öknen. Vid gravstenen ligger deras döde bror Cameron. Han har dött en plågsam död utan skydd för hettan. Men hur hamnade han där? Enligt Bub hade de två bestämt att de skulle träffas vid en helt annan plats. Under kroppen finns en liten fördjupning, som om någon grävt ner något, men ingenting finns i sanden. En bit bort hittar de Camerons bil övergiven. Där finns förnödenheter för att klara ett längre stopp ute i vildmarken. Dessutom fungerar bilen utmärkt. Så varför övergav Cameron den enda säkerheten han hade för att bege sig ut till fots i det ödsliga landskapet under en het, brännande och livsfarlig sol?

Hemma på gården väntar Camerons hustru, deras två döttrar, modern, en farbror och två säsongsarbetare. Dessutom har Nathan med sig sin halvvuxne son som är på besök. Boskapsfarmen ligger ödsligt och skulle någon närma sig, ser man sanden yra på långt avstånd. Ofta går det veckor utan att de får besök. Nathan har en sårig vårdnadstvist bakom sig som till slut fick honom att bli bannlyst i den närmaste byn. När hans älskade hund förgiftades och dog undersvåra plågor, drog han sig undan världen och har därför inte besökt sin bror Camerons gård på ett år. De tre bröderna står inte varandra särskilt nära, men en gång i tiden skyddade de varandra så gott de gick från faderns brutalitet.

Camerons död rör upp både känslor och minnen. Platsen han hittades på är mytisk. Det finns otaliga historier om mannen som begravdes där. En gång i tiden vann Cameron pris för en tavla han målat av platsen. Flera märkliga omständigheter till Camerons död, gör att Nathan misstänker att någon vet mer än denne vill säga, men de ödsliga omgivningarna gör antalet misstänka starkt begränsat.

Jane Harper har gett ut tre böcker på svenska och jag har läst dem allihop (du kan se dem skymta på hyllan i bilden). Hetta och den här, En förlorad man, tyckte jag bäst om. En förlorad man har en spännande intrig, även om jag gissade rätt på en hel del, men framförallt är miljön, som berättelsen utspelar sig i, oerhört fascinerande! Varför? bosätter sig människor på platser, så avlägsna att den kan gå veckor innan en bil passerar? Dessutom i ett utmanande landskap, fullt med giftormar och en brännande sol som snabbt blir en dödsfälla. Gestaltningen är också bra och upplösningen känns riktigt trovärdig. Läs den, tycker jag!

Författare: Jane Harper
Titel: En förlorad man
Förlag: Bokförlaget Forum
Översättning: Klara Lindell

 

 
2 kommentarer

Publicerat av på 9 januari, 2020 i Böcker, Spänning

 

2 svar till “Under den brännande solen

 1. annettejuhlin

  9 januari, 2020 at 16:24

  Jag tyckte väldigt mycket om Hetta, men litet mindre om Falska vänner. Roligt att du tycker att den tredje romanen är tillbaka på en högre nivå, då skall jag nog prioritera den. Författarens miljöbeskrivningar är helt fantastiska.

   
  • Fru E

   12 januari, 2020 at 11:59

   Precis så! Jag gillade faktiskt inte alls Falska vänner. Och du, tack för att du tog dig tid att kommentera här. Spännande att få ta ta del av dina tankar. 🙂

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s