RSS

De är Familjen

07 Jul

FamiljenJag har läst Familjen av Johanna Bäckström Lerneby. Johanna Bäckström Lerneby har under ca 10 års tid följ en familj från Angered utanför Göteborg, ett samhälle med drygt 50 000 invånare. Nu har hon skrivit en bok om dem och det är en skakande och smått osannolik historia som berättas. Det är ett modigt reportage och det är inte svårt att se vilka svårigheter som det måste ha inneburit att skriva om en familj som gärna vill verka, men inte synas.

I boken kallas familjen Al Asim, men det är ett fingerat namn. De kommer ursprungligen från Libanon. Familjens överhuvud är en man i 65-års åldern, imam, som har ett gott rykte bland många muslimer. Familjen består av ca 120 individer och många av männen har ett digert brottsregister och ett enormt våldskapital, inte minst på grund av deras rykte. De sysslar med knarkaffärer, utpressning, misshandel och mord för att upprätthålla sin samhällsposition. Vi får följa polisens arbete med att lagföra dem och andra myndigheters arbete för att stoppa deras kriminella livsstil. Familjen själv ser sig som förföljda och utsatta för trakasserier från samhällets sida. Det är verkligen omskakande läsning om hur parallella samhällen uppstår. I Angered har det gått så långt att det kommunala bostadsbolaget vägrar att åka ut till vissa adresser längre av rädsla för repressalier. Vid ett tillfälle ska hyresvärden låsa upp förråden på polisens begäran och upptäcker att alla låsen har blivit utbytta. För så är det, när familjen vill ha något så vågar ingen protestera. De som vågar, gör det med livet som insats, som t.ex. en asylsökande ung kille som kallas Mohammed i boken. Han vågar vittna om en misshandel, men blir då tvungen att flytta till en annan ort.

Det är svårt att ta till sig hur ett samhälle bara har låtit det här ske och gå så långt som det gjort. Tyvärr är väl inte detta det enda exemplet heller. För några år sedan läste jag Baris Kayhans bok om Södertäljenätverket och det är ju samma slags fenomen. Jag hoppas att politiker och makthavare läser Johanna Bäckströms Lernebys reportagebok och agerar! För den är i alla fall svaret på hur det för ett samhälle om vi misslyckas med integration, har hög arbetslöshet och många unga som går ut skolan utan fullständiga betyg!

Författare: Johanna Bäckströms Lerneby
Titel: Familjen
Förlag: Mondial

 

Lämna en kommentar