RSS

Efterlängtad prequel!

02 Jul

Balladen om sångfåglar och ormar

Balladen om sångfåglar och ormar av Suzanne Collins är en prequel till Hungerspelen-trilogin och berättelsen utspelar sig 64 år innan Katniss gör entré. Coriolanus Snow, den framtide presidenten i Kapitolium, är nu bara 18 år gammal och sistaårselev vid Akademin. Hans liv har blivit väldigt förändrat sen krigen som delade in Panem i de 12 (egentligen 13) distrikten. Hans tidigare så förmögna släkt har förlorat det mesta och Snow och hans farmor och kusin Tigris (!) bor tillsammans i en lägenhet där mat inte är något man kan räkna med att få tag i varje dag. Samtidigt kämpar Snow med att bevara fasaden utåt och inte låta någon veta hur illa det är ställt. När han utses som mentor för en av spelarna i Hungerspelen, ser han sin möjlighet att vinna ett stipendium som gör att han kan fortsätta studera och på så sätt så småningom återerövra släkten Snows ära och berömmelse. Det enda som står emellan honom och lyckan nu är 23 andra spelare som måste besegras. När Snow får veta att hans kandidat är Lucy Gray från distrikt 12 blir han förtvivlad. Både en flicka och dessutom från distrikt 12, det sämsta av de sämsta! Men hans första möte med Lucy Gray blir mer positivt än han väntat sig och snart upptäcker han att han har fått känslor för henne. Eftersom deras öde nu vilar i varandras händer bestämmer de sig för att tillsammans vinna Hungerspelen. Det gör att Snow väljer att fatta en del ödesdigra beslut och tumma på de uppsatta spelreglerna…

Balladen om sångfåglar och ormar ger en viss förklaring till varför Snow blir den ondskefulle människa han till slut blir. Boken visar tydligt hur vi formas av vårt liv och våra upplevelser, både på gott och ont. Till en början är Snow sympatisk och som vilken artonåring som helst (i Panem, vill säga) och berättelsen slutar långt innan han blivit president, vilket får mig att fundera på om detta kommer att bli en ny trilogi?

Jag ska dock erkänna att jag bitvis upplevde boken lite seg till en början. Jag tycker definitivt att berättelsen hade kunnat kortats ner lite och stramats åt. Det vimlar av namn också, men jag tycker inte att det gjorde så mycket att jag inte kunde hålla isär dem alltid. Det är ju också en ungdomsbok, enligt klassificeringen, men jag tycker att man behöver vara en riktigt god läsare för att ta sig an Balladen om sångfåglar och ormar. Det är en komplex historia som vi får oss berättad innehållet är många gånger definitivt vuxet när de kommer till grymheter. Väldigt roligt att återvända till den här världen igen, tycker jag!

Författare: Suzanne Collins
Titel: Balladen om sångfåglar och ormar
Förlag: Bonnier Carlsen
Översättning: Lena Jonsson

 
2 kommentarer

Publicerat av på 2 juli, 2020 i Böcker, Dystopi, Kärlek, Ungdomar, Vänskap

 

2 svar till “Efterlängtad prequel!

  1. Lena

    7 juli, 2020 at 19:28

    Skall läsa denna snart.

     
    • Fru E

      9 juli, 2020 at 10:42

      Spännande!

       

Lämna en kommentar