RSS

Sista delen i trilogin om Promise Falls är här!

15 Apr

23

Så äntligen var den här! Den hett efterlängtade tredje och avslutande delen om Promise Falls av Linwood Barclay! Äntligen skulle jag få veta vem som låg bakom alla mystiska händelser och mord i den lilla staden i delstaten New York! Att boken heter 23 syftar förstås på att det är det tal som dykt upp i de otäcka händelserna. Till exempel var det ju 23 st. ekorrar som sattes upp på stängslet och mannen som överföll kvinnorna på campus hade siffran 23 på ryggen av sin hoodie. När boken börjar är det morgonen den 23 maj och runt om i staden faller människor ihop efter att ha druckit av vattnet. Privatdetektiven Cal Weaver bestämmer sig för att ta reda på vad som har hänt. Vid stadens vattenreningsstation har mannen som hade skiftet försvunnit. Det går rykte om att han ibland tog sig en stänkare på arbetstid. Är de han som är orsaken till att vattnet har förgiftat och är det i så fall av oaktsamhet eller en medveten handling?

Den före detta borgmästaren ser här sin chans att vinna pluspoäng och delar ut sitt flaskvatten gratis till invånarna. Hans informationsansvarige, David Harwood, har egna bekymmer. Han misslyckas med alla försök att nå flickvännen Samantha och är orolig att något hänt henne och hennes barn.

Kriminalinspektör Barry Duckworth kontaktas av säkerhetsansvarige på universitetet. En kvinnlig student har hittats mördad i sitt studentrum. Tillvägagångssättet påminner Duckworth om tidigare mord på två unga kvinnor. På övervakningskamerorna syns ett bil och en joggare röra sig utanför den döda kvinnans bostad. När de får tag på joggaren är denne någon som dykt upp flera gånger i utredningen om allt skumt som hänt i Promise Falls. Är han inblandad i det som skett eller råkar han bara ha oturen att befinna sig på fel plats vid fel tillfälle?

Spännande är det så att det förslår! Just förgiftningen av vattnet känns extra läskigt att läsa om i dessa Coronatider. Symtomen av det som folk drabbas av är influensaliknande och scener från sjukhuset känns otäckt bekanta. Jag påminns om att trots att jag väntat ett år på denna bok, så har det i berättelsen gått en kort tid mellan alla händelser. Däremot gör det inte så mycket att jag glömt en del. Linwood Barclay är duktig på att påminna sin läsare om vad som hänt tidigare. Det är en helt godkänd avslutning, men några trådar lämnas ändå lite tilltrasslade. Jag undrar hur det gick för David Harwood, till exempel. Nu när alla delar finns utgivna, så är detta en perfekt serie att dyka ner i och jag vågar utlova sträckläsning! Jag skulle inte bli förvånad om böckerna filmatiseras. De skulle bli en utmärkt Netflixserie!

Författare: Linwood Barclay
Titel: 23
Förlag:
LB Förlag
Översättning: Kjell Waltman

 
2 kommentarer

Publicerat av på 15 april, 2020 i Deckare, Rec.ex., Spänning

 

2 svar till “Sista delen i trilogin om Promise Falls är här!

  1. Ewa forsnor

    28 juni, 2020 at 20:46

    Ja skulle gärna ha en fortsättning på en del av personerna i boken, vet inte hur det gick för samantha och sonen??. Alla tre böckerna var mycket spännande att läsa

     
    • Fru E

      2 juli, 2020 at 08:20

      Ja, tycker nog tyvärr att trean var sämre än de andra två, men samtidigt en väldigt bra trilogi! Som du skriver, en del frågor återstår…

       

Lämna en kommentar