RSS

Moratorium av Monica Rehn

13 Maj

MoratoriumJag älskar att läsa debutanter! Det är så spännande att upptäcka nya författare och jag blir ofta så imponerad av hur man kan lyckas så bra vid första försöket (även fast jag förstås fattar att det är otaliga versioner innan den slutgiltiga)! Monica Rehn är från början utbildad jurist på Stockholms universitet och har arbetat främst inom oljebranschen. Vet inte om det är anledningen till att hon skriver så begåvat, men en smart kvinna är hon onekligen. Titeln Moratorium är dessutom högst passande. Det är en juridisk term med ursprung från latinet och betyder dröjsmål med betalning av skulder. Det finns också en finess i intrigen som jag gillar och många spännande ingredienser: Händelser i det förflutna som får oanade konsekvenser långt senare. Familjehemligheter. En mans mystiska försvinnande. En annan man som står på randen till personlig konkurs. Ett brutalt mord.

Men allt börjar faktiskt med ett scoutläger. Två unga män – David och Jonathan – är ungdomsledare på lägret. En kväll simmar de över sjön, fulla på medsmugglad vodka. Under tiden sker en katastrof i stugan där barnen ligger och sover och en plötslig brand bryter ut. En av flickorna brinner inne och särskilt Jonathan lyckas inte någonsin befria sig från sina svåra skuldkänslor och drar sig undan omvärlden.

Monica Rehn har skrivit en väldigt spännande debut! Den är oerhört välskriven, driven och en snygg intrig som tycks hänga ihop ner på minsta lilla detalj. Jag gillar den väldigt mycket! Jag mer eller mindre sträckläste! Det snygga, lockande omslaget till den här thrillern är värt att omnämna särskilt, tycker jag. Fotografiet är taget av Olof Bergqvist/ Gorb Andrii och Kasper Ketelsen, Shutterstock.com (2019) och fångar verkligen katastrofen i sommaridyllen.

Författare: Monica Rehn
Titel: Moratorium
Förlag: Modernista

 

 
1 kommentar

Publicerat av på 13 maj, 2019 i Böcker, Debutant, Rec.ex., Spänning

 

Ett svar till “Moratorium av Monica Rehn

Lämna en kommentar