RSS

Otäckt aktuell deckare

28 Apr

Ett enda andetagJag har läst en för mig ny författare, Gabriella Ullberg Westin. Boken ifråga heter Ett enda andetag och är sjätte delen i en serie som heter Morden i Hudiksvall. Den damp ner som överraskningspost från förlaget, HarperCrime. Men böckerna i serien är fristående så det funkade fint att läsa den här utan att tidigare ha stiftat bekantskap med seriens huvudpersoner, poliskollegorna Janna och Rokka.

Jag förstår ganska snart att Janna och Rokka har haft en sommarfling, som inte ledde till något mer på grund av att Janna tvekade för länge. Rokka har gått vidare och träffat en ny tjej. En kväll när Janna är ute och springer med sin hund blir hon överfallen av två unga män. En av dem kan fångas in, men den andra flyr. Den häktade mannen tiger som muren och vill inte prata med polisen alls. Några kvällar senare hittar Janna sin hund förgiftad när hon kommer hem till lägenheten. Vad hon inte upptäcker direkt är att hon har haft inbrott och blivit av med något hon vaktat länge och väl.

Någonstans ute i skogarna kring Hudiksvall befinner sig Celia med en livsfarlig hemlighet och en man hon trodde var hennes livs kärlek, men som blivit hennes fångvaktare. Snart är världen redo att möta deras skapelse! Men allt går inte som planerat och Celia lyckas fly. Misshandlad och svårt sjuk läggs hon in på sjukhus, men tiger om vad hon varit med om. Hennes sjukdom är något sjukhuspersonalen aldrig tidigare stött på och är provsvaren väl kommer tillbaka, slår de ned som ett bomb i samhället.

Gabriella Ullberg Westin har skrivit en skrämmande aktuell deckare, som just därför verkligen är extra otäck att läsa. Jag gillar både Janna och Rokka, framförallt kemin som finns mellan dem, men känner att trovärdigheten i intrigen haltar en del. Skurken i berättelsen är mer som en karikatyr än en levande person och handlingen är lite too much med alla förberedelser och händelser från långt bak i tiden som vävs in i de nutida. Ändå, Ett enda andetag har ett rappt berättande och är underhållande läsning och visst blir jag nyfiken på att läsa mer av Gabrillea Ullberg Westin. Det är väl ändå ett gott betyg?

Författare: Gabriella Ullberg Westin
Titel: Ett enda andetag
Förlag: HarperCrime

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 28 april, 2020 i Böcker, Deckare, Rec.ex., Spänning

 

Lämna en kommentar