RSS

Stina Jackson gör det igen!

04 Maj

Det är någonting med Stina Jacksons böcker som får mig att längta väldigt mycket till Norrland. Visst är det märkligt? Att läsa om de vindpinade människorna, ensligheten och det kärva landskapet borde kanske snarare avskräcka, men i det mörka ligger en gåtfull lockelse som jag kapitulerar helt inför. 

Förra året gjorde hennes debutroman succé, minst sagt. Den nominerades och vann utmärkelsen Årets bok och jag hörde inte en enda låntagare säga något negativt om den, tvärtom! Uppföljaren Ödesmark är minst lika bra och återigen är romanen nominerad till Årets bok. Blir det vinst i år igen för Stina Jackson? Mycket möjligt, om du frågar mig. Jag skriver roman som genre för Ödesmark, men den är svårplacerad. Någon deckare är det inte, även om där är ett mord. På jobbet (biblioteket) valde jag till slut att sätta den som thriller, men hjärtat-i-halsgropen-tempo har den inte. Ödesmark är sin egen på så många vis.

I byn Ödesmark, någonstans utanför Arvidsjaur, lever den lilla familjen om tre personer väl skyddade från grannarnas blickar. Isoleringen är självvald och det är fadern Vidar som satt reglerna för umgänge med andra, det vill säga så lite som möjligt av den varan. Dottern heter Liv och har en nästan vuxen son som heter Simon. Vem fadern till honom är pratas det om i byn, men ingen är riktigt säker. Liv drömde alltid om att ge sig av och många gånger var hon nära, men hämtades alltid hem av Vidar. Han har sina hårda nypor om den lilla familjen och styr dem dit han vill. Liv arbetar på macken utanför byn, men det är i stort sett den enda kontakten hon har med andra människor utanför den egna familjen, undantaget den tillfällige hyresgästen som har flyttat in i ödehuset som hon gör nattliga besök hos.

Vi får också lära känna två bröder, Liam och Gabriel. De är småfifflare som säljer droger, även om det är Gabriel som är mest drivande. Liam har ensamt ansvar för sin dotter och vill helst av allt ordna upp sitt liv och köpa ett ordentligt hus till dem, men när Gabriel kallar, så kommer Liam. Så har det alltid varit. En dag får de höra att Vidar i Ödesmark har ett kassaskåp fullt med pengar efter alla sina tveksamma skogsaffärer. Att råna honom är en enkel match, så gammal som han är och de andra två i hushållet kommer heller inte vara något problem. Frestelsen blir för stor för Gabriel och en natt åker de mot byn.

Ödesmark är en ruggig berättelse och trots en viss långsamhet i berättandet är det vansinnigt spännande och jag slukade den maniskt! Jag gillar precis allt med den: språket, gestaltningarna, intrigen! För min del blir en bok i den här genren (vilken den än nu är) inte mycket bättre än så här – Stina Jackson har gjort det igen!

Författare: Stina Jackson
Titel:
Ödesmark
Förlag:
Albert Bonniers förlag
 
1 kommentar

Publicerat av på 4 maj, 2020 i Böcker, Spänning

 

Ett svar till “Stina Jackson gör det igen!

  1. Lena

    4 maj, 2020 at 15:33

    Skall läsa den boken jättesnart. Gillade Silvervägen jättemycket.

     

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s