RSS

God Jul

20 Jan

God julDet ska firas jul i kommunhuset! På kommunledningsmötet fattas först de tunga frågorna som verksamhetsmål och budget, innan det är tid för de mjuka frågorna. Det är då Bror brukar ta fram sitt äpple och tugga ljudligt för att liksom signalera sitt ointresse. Men på mötet innan jul, när de diskuterar en gemensam aktivitet kring utsmyckningen av kommunhusets fasad, kläcker han plötsligt ur sig en idé. Varför inte forma ”God Jul” av alla julljusstakar som de har stående i förråden? Ett mejl skickas med ämnesraden ”Trappljusstake 2.0” skickas genast ut till all personal.

Men Brors idé är inte så lätt att genomföra, särskilt inte när de måste ha med tomtarna på fritidsförvaltningen att göra. Bengt med de bekväma kläderna och Gunvald markerar sitt missnöje genom att jobba över. På så sätt syns inte ljusstakarna lika bra i fönstren. För att inte tala om alla grejer de har i sina fönster som stör. Ralph på HR instruerar Frida hur hon ska prata med dem för att få dem med på tåget. Och Frida, som gärna vill vara till lags gör som vanligt sitt bästa för att övertyga. Och när inte det funkar tar hon helt enkelt ”tag i situationen”.

Jonas Karlsson debuterar som romanförfattare med satiren God Jul. Har man någon gång arbetat inom kommunal verksamhet så känner man igen sig. Stereotyperna i kommunhuset existerar i verkligheten, jargongen känns bekant, liksom viljan att vara ”nytänkande” och ”pro-aktiv” och svårigheterna att få med sig hela personalstyrkan. Det är småroligt, men jag hade väntat mig mer humor från Jonas Karlsson. Det finns ju mängder med material att ösa ur bara man läser lokaltidningarna runt om i Sverige! Tur att det är en kortroman, för 166 sidor i litet format känns fullt tillräckligt. Jag hinner bara nästan tröttna.

Författare: Jonas Karlsson
Titel: God Jul
Förlag: Wahlström & Widstrand

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 20 januari, 2014 i Böcker, Humor

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s