RSS

Mambo i Chinatown

28 Jun

mabo_fltsr_6964Åh, har du också kollat på Dirty Dancing minst 100 gånger och kan replikerna utantill? Tillsammans med Top Gun var de filmerna som jag aldrig tröttnade på att se när jag var tonåring. Därför är jag otroligt lättflörtad när det gäller allting som väcker dessa minnen till liv, men oavsett det så är Mambo i Chinatown ännu en välskriven roman av Jean Kwok som också skrev den fina boken Nästan hemma.

Tjugotvååriga huvudpersonen Charlie Wong växer upp med sin mycket traditionella pappa och lillasystern Lisa i Chinatown, New York. Hennes mamma framgångsrik dansös som aldrig fann sig till rätta i USA hon dog när Charlie var tolv. Därför är Charlie nästan som en mamma åt sin lillasyster. Hon ser till att hon lyckas i skolan, fast besluten att Lisa inte ska bli som hon. Själv vantrivs Charlie i sitt arbete som diskare på samma restaurang som pappan arbetar som nudelbagare. Hon har aldrig lyckats behålla ett jobb och skolan var en katastrof. Charlie lever två parallella liv: ett där hon är den perfekta asiatiska dottern som lyder sin pappa i allt, ett annat där hon är som vilken amerikansk tjej som helst med pojkvänner, smink och fester.

När hon får jobb som receptionist på en dansstudio, bestämmer hon sig för att inte säga sanningen till sin pappa. Hon vet att han inte skulle tycka om något som påminde om sin bortgångna hustru och dessutom är dans inget för en skötsam dotter som Charlie. Jobbet blir början till något nytt. Charlie går från blyg och klumpig till att visa upp dolda talanger som hon aldrig drömt om att besitta. Samtidigt ska hon balansera sitt nya liv med det gamla och hon vill verkligen inte göra sin pappa besviken. Men att leva dubbelliv är aldrig enkelt och Charlie brottar med skuldkänslor. När Lisa plötsligt blir sjuk, så insisterar pappan på att ge Lisa österländsk medicin och vägrar ta henne till en utbildad läkare. Eftersom de inte kunde rädda deras mamma så är han skeptisk till en sjukvård som utan att kunna hjälpa också försatte honom i stor ekonomisk skuld till sin bror. Dessutom saknar familjen både sjukförsäkring och pengar att det ens skulle vara möjligt att uppsöka en läkare. Om inte Charlie kan ordna fram pengar på något sätt…

Mambo i Chinatown är en modern Askungesaga med svärta som jag skulle kunna rekommendera alla dagar på året, men kanske särskilt som semesterläsning på sommaren! Den passar till exempel ypperligt i solstolen tillsammans med ett glas prosecco – jag har redan testat! 😉 Jean Kwok kan verkligen skriva relationsromaner som känns trovärdiga och lyckas med denna roman ge ännu en intressant inblick i livet hos kinesiska immigranter i USA och de svårigheter som finns med att förena två så pass olika livsstilar. Det är läsning som ger hopp och tilltro till att kärleken överlever allt!

Författare: Jean Kwok
Titel: Mambo i Chinatown
Förlag: Bazar

 

 
3 kommentarer

Publicerat av på 28 juni, 2016 i Böcker, Kärlek, Rec.ex., Släkthistoria, Sorg

 

3 svar till “Mambo i Chinatown

 1. Monika

  28 juni, 2016 at 17:09

  Kul! Jag hoppas denna är på väg till mig 🙂

   
 2. Lena

  2 juli, 2016 at 16:19

  Denna fick jag hem alldeles nyss. Verkar trevlig.

   
  • Fru E

   17 juli, 2016 at 13:09

   Ja, jag gillade den! Lättläst och underhållande!

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s