RSS

Tretton dagar i Berlin som blev elva

16 Nov

elvaNär jag var och lyssnade på Håkan Nesser för några veckor sen, avslöjade han att arbetsnamnet på hans senaste roman Elva dagar i Berlin var Tretton dagar i Berlin, men när romanen var färdigskriven upptäckte han att det räckte med elva dagar för att berätta Arne Murbergs historia. Arne Murberg är inte riktigt som han ska till följd av en dykningsolycka när han var yngre. När berättelsen tar sin början sitter han och hans farbror och vakar vid faderns dödsbädd. Där och då avslöjar fadern en familjehemlighet. Hans mamma, som Arne trodde dog när han var liten, övergav dem båda och stack sin väg till Berlin med en trubadur för att aldrig mer höra av sig igen. Nu måste Arne söka upp sin mamma, Violetta Dufva, och lämna ett låst skrin som Arnes far sparat i alla år.

Sagt och gjort, Arne beger sig till Berlin efter att farbrodern har lärt honom baskunskaper i tyska och förmanat honom att se upp med det tyska ölet som är alldeles för gott för att man ska kunna sluta dricka det i tid. Som tur är har Arne sin vapendragare Perry Mason med sig som han kan rådgöra med. Perry Mason finns bara i Arnes huvud, men kan ändå vara till stor nytta för någon som Arne.

Elva dagar i Berlin är en underhållande skröna och det är omöjligt att inte charmas av Arne. Min vän L sa att Arne påminner om Fredrik Backmans romangestalt Ove och jag är böjd att hålla med henne. Här finns vissa likheter, även om Arne är långt mer optimistisk inför livet än vad Ove är. Berättelsen är skriven med Håkan Nessers karaktäristiska prosa och han väcker liv i en del nästintill utdöda ord. Jag hör hela tiden Nessers röst när jag läser och jag tror att det här egentligen är en bok man ska lyssna på. Elva dagar i Berlin är inte Nessers allra bästa, men ett helt klart underhållande, lättsmält tidsfördriv som torde muntra upp de flesta!

PS: Varför inhandlar Arne Murberg ett par gula skor när han blivit av med sina egna? Ja, visserligen är de snygga, tycker Arne, men det är också en blinkning till Goethes Faust som också har gula skor på sig.

Författare: Håkan Nesser
Titel: Elva dagar i Berlin
Förlag: Albert Bonniers förlag

 

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 16 november, 2015 i Böcker, Humor, Resor

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s